שחלות פוליציסטיות והטיפול האינטגרטיבי:
דר' מיכה באום ומרב גודוביץ (המאמר המשולב פורסם לראשונה ב mamy.co.il)
אחת מעשר נשים מאוכלוסיית הנשים בגיל הפוריות סובלות מהתבטאות זו או אחרת של תסמונת שחלות פוליציסטיות . התסמונת מתבטאת במגוון דרכים – שיעור יתר, השמנה, תנגודת לאינסולין, העדר ביוץ או מחזורים לא סדירים , אקנה ועוד.
מהי תסמונת של שחלות פוליציסטיות ? מה זה אומר לגבי בריאותה ופריונה של האישה? ומהו הטיפול האינטגרטיבי? כל זה ואחרים בפוסט הבא.
מהי תסמונת של שחלות פוליציסטיות?
שחלות פוליציסטיות היא בעיה שנגרמת כתוצאה מהפרעה הורמונאלית. היא עלולה לגרום לבעיות במחזור החודשי ולהקשות על היכולת להיכנס להיריון.
לסובלות מהתסמונת ישנה בעיה הנגרמת מחוסר איזון בין ההורמונים השונים בגוף. חוסר איזון זה גורם לביוץ לא תקין אשר בו הזקיקים המתפתחים באופן טבעי כל חודש מפסיקים להתפתח ומקבלים מספר זקיקים לא מפותחים היוצרים בתמונת אולטרא סאונד אופיינית "שרשרת פנינים". ריבוי זקיקים אילו מביא להגדלת השחלה.
הטיפול הקונבנציונאלי:
דר' מיכה באום , רופא פריון בכיר בבית החולים שיבא, מספר על הטיפול המסורתי לגרימת ביוץ בנשים הסובלות מתסמונת של שחלות פוליציסטיות :
בשלב הראשון ניתן טיפול באיקקלומין כטיפול הראשון לגרימת ביוץ אצל נשים עם התסמונת. טיפול זה נוחל הצלחה בהשגת הריון ברוב המקרים. במידה והאישה לא הרתה בטיפול עם איקקלומין בשלב השני יינתן טיפול עם זריקות להשראת ביוץ (גונדוטרופינים ) שמכילות את ההורמון FSH כמו גונל F פיוריגון או שילוב של FSH+LH בזריקות של מנוגון או מנופור . מספר סיכונים קיים בטיפול זה: סיכון גבוה לגירוי יתר שחלתי, הריונות מרובי עוברים והפלות עצמוניות בשליש ראשון. קיימים גם טיפולים כירורגיים כגון צריבת חלק מהשחלה בכדי להפחית את נפחה ובכך לגרום להתרחשות תהליך הביוץ .
הטיפול האינטגרטיבי בתסמונת שחלות פוליציסטיות :
לאחר ניסיון עתיר שנים, דר' באום מצדד בגישה טיפולית רחבה יותר לטיפול בתסמונת. לדבריו בתחום הפוריות יש קשר הדוק לאורח החיים של המטופלות. שילוב של טיפול תזונתי יכול לתת מענה הולם לנשים עם שחלות פוליציסטיות .
התסמונת רב תחומית ונוגעת במגוון אספקטים באישה: חוסר איזון הורמונאלי, משקל יתר ותנגודת לאינסולין, בכולם שינוי תזונתי משולב בשינוי אורח החיים ייתן מענה טוב. המסע אל הפוריות האבודה עובר דרך טיפול ייחודי זה המשלב תחת קורת גג אחת אבחון, טיפול והכוונה רב תחומית לכניסה בריאה להריון.
להחזיר את האיזון לגוף:
"ישנן נשים שבעיית חוסר הפוריות שלהן מקורה בחוסר איזון הורמונאלי. כדוגמת, שינויים במשקל גוף אשר עשויים ליצור שיבושים בחילוף החומרים והמאזן ההורמונאלי של הגוף" מספר דר' באום.
חוסר איזון הורמונאלי המגיע משינוי במשקל הגוף נחלק לשלוש קטגוריות עיקריות:
במצב של עלייה במשקל הגוף, תוספת של רקמת שומן אשר פעילה הורמונאלית, עלולה לגרום למחזור להפוך לבלתי סדיר וללא ביוץ.
מנגד לכך, נשים רזות העוסקות בספורט במאמץ, אנורקטיות או הסובלות ממצבי מתח שונים בחייהן, גם הן עלולות לסבול מתופעת חוסר האיזון ההורמונאלי הפוגע בפריון.
הקבוצה השלישית והפחות פופולארית, הן נשים צעירות יחסית העונות להגדרת תת פוריות לא מוסבר עם איכות ביציות ירודה.
כאן הטיפול האינטגרטיבי, תחת קורת גג אחת, עם מרב גודוביץ נכנס לתמונה. טיפול תזונתי – נטורופתי מהווה נוסחה מנצחת הנותנת מענה רחב בעל ניסיון של שנים רבות ומוכח מחקרית.
הטיפול הנטורופתי בתסמונת של שחלות פוליציסטיות :
הטיפול הנטורופתי מתייחס לתסמונת השחלות הפוליציסטיות באספקט של יצירת איזון הורמונאלי, הסדרת המחזור, שיפור הפוריות, איזון רמות סוכר בדם, משקל עודף והכנה נכונה ומאוזנת של הגוף להריון.
יצירת איזון הגוף היא השלב הראשון בטיפול. יצירת איזון מגיעה משינוי באורח החיים, התאמת תפריט מאוזן, וירידה במשקל. כל אחד ואחד מהפרמטרים קשור ומשפיע על הפרמטרים האחרים, למשל, פעילות גופנית וירידה במשקל משפיעים באופן ישיר על עלייה ברגישות לאינסולין. במקרים רבים ירידה במשקל של 5% בלבד עשויה לתת את השינוי הנדרש להשגת הריון.
כיוון שכל אישה סובלת מהתסמונת ברמה שונה, דרושה התאמה ספציפית של הטיפול הנטורופתי לכל אישה ואישה.
איזון התפריט לסובלות מתסמונת של שחלות פוליציסטיות :
בתפריט תזונתי רגיל כ 60-55% מהתפריט שלנו מורכב בפחמימות. תפריט זה איננו מתאים לתסמונת: גוף האישה מעכל מזון עשיר בפחמימות ומעלה רמת גלוקוז בדם בקלות יחסית. עלייה זו, כרוכה בעלייה מוגברת ברמת האינסולין המיוצר. כיוון שרמת אינסולין גבוהה היא אחת מהבעיות המרכזיות של בתסמונת, התפריט הרגיל איננו מתאים כאן.
במידה וננסה את התפריט "הנגדי", תפריט דל פחמימות (כמו דיאטת אטקינס), רוב הקלוריות בתפריט מגיעות משומן כולל ריבוי של שומן מהחי. נשים בעלות משקל עודף נמצאות בסיכון גבוהה למחלות לב וכלי דם כך שתפריט זה יסכן אותם במישור הבריאותי.
לכן עבור הסובלות משחלות פוליציסטיות יבנה תפריט עשיר ומגוון כל בסיס של חלוקה כמעט שווה בין הפחמימות, השומנים והחלבונים
הריון עם שחלות פוליציסטיות
דר' באום מספר כי הפלות טבעיות נפוצות יותר בקרב נשים עם תסמונת של שחלות פוליציסטיות ורמת הסיכון להתפתחות סכרת הריונית גבוהה יותר. הסיבות אינן ידועות אך חשוב לשמור על תזונה נכונה ואורח חיים מתאים לאורך כל ההיריון.
לאחר הכניסה להריון מומלץ להתאים תפריט הריון המשלב בתוכו התייחסות לנושא השחלות הפוליציסטיות, שמירה על עליית משקל תקינה במהלך ההיריון, מעקב ומניעה להתפתחות סכרת הריונית ומניעת חסרים תזונתיים במהלך ההיריון.
דר' באום מסכם: "המטרה היום היא להציע רפואה יותר רחבה, רב תחומית, הכוללת טיפול בהיבט התזונתי, בשינוי אורח חיים, בפעילות ספורטיבית, מודעות לתזונה נכונה, יצירת איזון כללי בגוף, בשילוב הטיפול הרגיל שאנחנו נותנים".